Musica Gloria is een jong, sprankelend barokensemble van internationaal topniveau en wordt geleid door Beniamino Paganini (maestro al cembalo, traverso en klavecimbel) en Nele Vertommen (barokhobo en blokfluit). Het ensemble richt zich vooral op het muziekrepertoire van de barok en past haar bezetting, (kopieën van) historische instrumenten en uitvoeringspraktijk aan de zorgvuldig samengestelde programma’s aan. Musica Gloria speelt op nationale en internationale podia zoals: AMUZ, BachFest Leipzig (DE), BOZAR, 30CC, Concertgebouw Brugge, De Bijloke, Festivals de Wallonie, Klara, MAfestival, Musica Antica (NL), Mubafa, Trigonale (AT) en Viaggio in Italia (IT). Van stilzitten is bij het ensemble geen sprake met als resultaat een dertigtal concerten per jaar en vele opnames die op o.a. YouTube en Spotify te beluisteren zijn. Naast video-opnames, zijn er intussen 4 cd’s uitgekomen: Encounters in Rome: Corelli & Händel (2023, Etcetera Records), The Bachs & The Flute (2022, Pan Classics), Fasch’s Oboe (2022, Pan Classics) en een cd met een selectie van onze YouTube-publicaties (2021, eigen beheer).

De afgelopen jaren bestond het kernrepertoire van Musica Gloria uit muziek voor bezettingen tot een 10-tal musici uit de eerste helft van de 18e eeuw. Daarnaast blikt het ensemble vooruit op projecten in grotere bezetting (Chandos Anthems van Händel, Te Deum van Charpentier en cantates uit de collectie van G.Österreich) en projecten die verder teruggaan in de tijd (17e eeuw). Het ensemble deinst niet terug van bekende kleppers en brengt ook graag ten onrechte onbekende werken ten gehore. Essentieel is het publiek een boeiend muzikaal verhaal te brengen en inspirerende, ontroerende en hartverwarmende momenten te laten ervaren. Ten gepaste tijde zorgt het ensemble graag voor een muzikale knipoog en maakt het gebruik van de volledige zaal en niet enkel het podium. Musica Gloria bestaat uit een groep jonge en enthousiaste solisten die veelgevraagd zijn bij gerenommeerde ensembles zoals Il Gardellino, Scherzi Musicali, A Nocte Temporis, De Nederlandse Bachvereniging, Concerto Copenhagen, Gli Angeli Genève, Collegium Marianum, Le Poème Harmonique, La Petite Bande en Concerto Köln. De leden van het ensemble genieten van de voorbereidingen en concerten in een open, amusante en harmonieuze sfeer met respect voor de muziek, componist en medemusici. 

Musica Gloria kon en kan rekenen op steun van enthousiaste vrijwilligers, (duurzame) sponsors, crowdfunders, fans en van de Vlaamse overheid, steden Brugge, Knokke en Leuven, en Tax Shelter. Het ensemble is heel dankbaar voor deze hulp en dankt alle betrokkenen van harte.

Hoe het begon…

Musica Gloria werd in 2006 opgericht te Brugge door de toen 12-jarige Beniamino. Het ensemble en koor bestond toen uit een 20-tal enthousiaste kinderen en jongeren. Ze veroverden de harten van jong en oud met sfeervolle barokke kerstconcerten, gebaseerd op oude kerstliederen. Na selectie voor de fringe concerten van het MAfestival in Brugge en het Oude Muziek Festival in Utrecht evolueerde het verder tot een professioneel ensemble met een stevige basis dankzij een verscheidene projecten met zeer uiteenlopende bezettingen: van traverso met strijkers en basso continuo (o.a. succesvolle Bach tournee) tot orkestrale bezetting (Bach-Mozart tournee) en van zang met ensemble (Purcell, Händel & Bach tournee) tot duoconcerten (Duitse kamermuziek met een Frans tintje). In 2020 zorgden o.a. de publicatie van enkele opnames – zowel in eigen beheer als bij Klara en AMUZ – voor een stroomversnelling.

Ontdek ons YouTubekanaal, Facebookpagina, Instagrampagina, komende concerten, enkele programma’sfoto’s en hoe u ons kunt steunen.