hobo, 2 violen, (altviool), cello, (theorbe) & claviorganum / klavecimbel & orgel
Corelli, Triosonate (2vlns, bc)
Händel, Triosonate (ob, vln, bc), HWV 390
Händel, Klavecimbelsuite in d, HWV 428, Prelude, Allegro, Allemande, Courante
Corelli, La Folia, op. 5/12 (vln, bc)
Händel, Hoboconcerto, HWV 287 (ob, 2vlns, vla, bc)
– pauze –
Corelli, Triosonate (2vln, bc)
Corelli, Sonata con Aboé (ob, 2vlns, bc) – WoO 4
Händel, Il trionfo del Tempo e del Disinganno, HWV 46a [E], Adagio from Sonata del Overtura
Händel, Klavecimbelsuite in d, HWV 428, Air met Doubles
Händel, Orgelconcerto “The Cuckoo and the Nightingale”, HWV 295
Programma – Ontmoetingen in Rome
Rond de jaarovergang van 1706-7 arriveerde de 21-jarige Georg Friedrich Händel (1685-1759) in Rome. Volgens Händels memoires, opgetekend door John Mainwaring in 1760, “had de faam van zijn muzikale prestaties in Firenze en Venetië de metropool al lang voor hem bereikt”. Op dat moment had de 53-jarige Arcangelo Corelli (1653-1713) een sterrenstatus in Rome en werd hij al jarenlang gezien als de belangrijkste violist en componist van instrumentale muziek van de stad, werkend voor de meest toonaangevende opdrachtgevers als Pietro Ottoboni, Benedetto Pamphili en Francesco Maria Ruspoli. Aangezien Händel al snel voor diezelfde mecenassen werkte, deelden de twee componisten het podium regelmatig in 1707 en 1708, in ieder geval voor de premières van Händels oratoria Il trionfo del Tempo en La Resurrezione. Bij die gelegenheden was Corelli concertmeester en nam Händel de leiding van aan het klavecimbel. Tijdens een repetitie voor de première van La Resurrezione rees naar verluidt een geschil tussen hen beiden betreffende de uitvoering van de Franse ouverture, een deel dat Corelli niet kon waarderen. Händel speelde toen zelf de ‘problematische passage’, waarop Corelli antwoordde: ‘Maar, geliefde Sakser, die muziek is in de Franse stijl, waar ik niets van begrijp’. Daarop componeerde Händel een Italiaanse ouverture. Afgezien van bovengenoemd voorval, is er verder geen weet van wrijving tussen de twee briljante musici. Händel voorzag Corelli van solopartijen waarin hij kon schitteren en liet zich sterk beïnvloeden door Corelli’s stijl, onder meer in zijn triosonates. De (muzikale) ontmoetingen van deze twee meesters vormen de inspiratie voor dit programma.
We zijn ervan overtuigd dat ons weldoordachte, rijke programma, waarin heel wat verschillende genres, compositiestijlen, sferen en affecten aan bod komen, goed gesmaakt zal worden door kenner en liefhebber. O.a. de bekende en virtuoze La Follia van Corelli, het tot de verbeelding sprekende hoboconcerto en het ludieke orgelconcerto ‘The Cuckoo and the Nightingale’ van Händel zullen te horen zijn. Ook minder bekende werken, zoals de Sonata con Aboé van Corelli, komen aan bod.
De rijke bezetting, inclusief claviorganum
Een belangrijk aspect van de identiteit van Musica Gloria en eveneens van dit project, is om de luisteraars onder te dompelen in een rijke variëteit aan klankkleuren. In dit project komen alle instrumentengroepen voor dit repertoire (solistisch) aan bod, wat tot een gevarieerde combinatie aan (kopieën van) historische instrumenten leidt. Het is op de warme klanken van die oude instrumenten van grofweg de 15e tot 18e eeuw dat de leden van het ensemble verliefd zijn geworden. De instrumenten in dit project zijn hobo, 2 violen, altviool, cello, theorbe, gitaar en claviorganum (een combinatie van klavecimbel en orgel). De rijke basso continuo bezetting zal er mee voor zorgen dat de affecten die de solisten tot uiting brengen maximaal ondersteund en mee gecreëerd zullen worden. Het meest unieke en opvallende aan de bezetting is uiteraard het claviorganum. Met dit project willen we dan ook het claviorganum, dat ten onrechte nog steeds vrij onbekend is, tot bij het publiek brengen.